Fake profielen herkennen

Tijd om artikel te lezen: 2 minuten

Wie vaak gebruik maakt van chatapplicaties, en datingwebsites zal het fenomeen zeker wel herkennen. Tijdens dat je op zoek bent naar de ware wordt je geconfronteerd met mensen die een vals profiel aanmaken, om zo aan de praat te geraken met onschuldige slachtoffers. Over Wat het doel is van deze mensen kan ik geen sluitend antwoord geven. Dit kan zeer verschillend zijn van een onschuldige grap, tot meer serieuze zaken met ernstige gevolgen zoals verkrachting, mensenhandel etc. Om al deze zaken tot een minimum te beperken wil ik graag met jullie verschillende zaken delen zodat jullie dit gedrag, en deze valse profielen kunnen herkennen, en indien nodig een melding doen.

Hoe proberen datingwebsites dit fenomeen te vermijden?

De meer professionele websites zoals Parship en Elitedating, maar ook andere websites, en applicaties zoals Badoo en Twoo werken elke dag aan manieren om de valse van de echte profielen te onderscheiden op hun specifieke platform. Zo zorgen er bijvoorbeeld voor dat je jouw profiel foto moet laten valideren. Bij sommige wordt er ook een profielcheck gedaan door hun eigen medewerkers, en daarboven is er ook een permanente controle. Op die manier kan je dus vertrouwen hebben in de website die jij kiest om te gebruiken voor het vinden van je ideale date.

Hoe kan jijzelf dit gedrag herkennen?

Uiteraard is waakzaamheid steeds geboden wanneer het gaat om het leggen van nieuwe contacten, en dat is online niet anders. Naast de controles waarover we hierboven gesproken hebben, zijn er ook enkele zaken die je zelf kan doen:

  • Door het stellen van de juiste vragen kan je veel te weten komen van iemand. Stel, je ontmoet iemand online, waarmee het echt klikt en wil onderzoeken dat hij/zij geen fake profiel heeft aangemaakt. Dan is het belangrijk dat je alert bent bij alles wat gezegd wordt tijdens het gesprek. Doe de test of iemand de waarheid spreekt of niet door hem x aantal dagen/ uren een zelfde vraag te stellen dat voordien, en check of zijn/haar antwoord nog steeds hetzelfde is als voordien.
  • Pas op met het delen van persoonlijke gegevens, en zorg ervoor dat je zeker volodende tijd neemt vooraleer je in detail gaat treden over je familienaam, woonplaats, en dergelijke. Bij daten, of het nu offline, of online is moet er een zekere vertrouwensband onstaan tussen twee personen die kan leiden tot een eerste afspraakje.
  • Een andere manier om te checken is door te gaan controleren via een zoekmachine of deze foto/naam etc bekend zijn. Hiervoor kan je volgende tools gebruiken:

Conclusie

Internet daten is enorm leuk, en heeft verschillende voordelen. Maar doordat het zo toegankelijk geworden is, hebben ook mensen met minder goede bedoelingen de weg gevonden naar online dating websites en applicaties. Topdating raadt julie aan om steeds voorzichtig te zijn, en alert te blijven wanneer je iemand pas kent, of aanspreekt. Wanneer je de tips volgt die hierboven beschreven zijn, zal het wel goedkomen. Onthou dat er ook veel mensen zijn die online dating echt op de juiste mnaier gebruiken, en die wel een echt profiel hebben… en de ideale partner zoeken. Veel datingplezier gewenst! Interessante links: http://www.wikihow.com/Reveal-a-Fake-Facebook-Account

top